Categorii Blog

Categorii Blog

Ce Ne Comunica Trandafirii. Tinerete, Vitalitate, Iubire, Frumusete, Rodnicie

In: Daruri Pe: Comentarii: 0

„Trandafirul este trandafir din momentul in care este samanta pana la momentul in care moare. In tot acest timp in el exista intregul lui potential. Este intr-o continua schimbare. Cu toate acestea, in oricare etapa si orice moment, este perfect asa cum este” Paulo Coelho

Cu frumusetea si versatilitatea lor inegalabile, este clar de ce trandafirii sunt printre cele mai populare flori din intreaga lume.

Simbol

Invaluit in legende si mister, catifelat si adulat, cu un parfum imbatator, a fascinat dintotdeauna cu farmecul sau. Simbol al iubirii, sursa de inspiratie pentru artisti, utilizat ca ingredient in vechi ritualuri magice, leac de sanatate si izvor de frumusete, trandafirul este cea mai cunoscuta si, probabil, cea mai iubita floare.

Legendele despre trandafir sunt legate in aceeasi masura de zei, regi, printi ai bisericilor si sfinti, precum si de Brahma, Buddha, Mohammed, Vishnu, Confucius, Zoroaster, Papi, cruciati, Nero, Cleopatra, Alexandru cel Mare, Sfantul Francis de Assisi, Elizabeta a Ungariei, Regina Maria a Scotiei, Sf. Vincent, Venus, Cupidon, Zefirus, Afrodita si multi altii.

In cele mai vechi lucrari religioase si spirituale din Zend (Avestan), in invataturile Persiei antice si in sanscrita, literatura superba a Indiei antice, trandafirul joaca intotdeauna un rol simbolic in crearea lumii si a omenirii. Vishnu, Zeul suprem al Indiei, si-a creat mireasa, Lakshmi, din 108 petale mari si 1.008 petale mici de trandafiri. Astfel, trandafirul a devenit, de timpuriu, un simbol al frumusetii.

In mitologia greaca se spune ca trandafirul, inca de la crearea lui a fost destinat sa fie cea mai frumoasa si speciala floare de pe pamant. Se poveste ca, zeita florilor, Chloris, a creat trandafirul din trupul unei nimfe moarte, care ii era foarte draga. In memoria acesteia si pentru a dainui amintirea ei pe pamant a creat o floare fara pereche in lume, trandafirul. Si pentru a realiza acest lucru Chloris a cerut ca fiecare dintre zei sa-i daruiasca cate ceva din atributele lor. Astfel, Afrodita i-a dat frumusetea, Dyonissos i-a daruit parfumul, cele 3 gratii i-au oferit stralucirea, farmecul si veselia, vantul de primavara, Zephyr, a dat la o parte norii pentru ca Apollo sa-l lumineze si sa-l infloreasca. In final, Ares i-a dat spinii, pentru ca trandafirul sa-si poata apara frmusetea neasemuita.

Trandafirul domina nu numai mitologia greaca, ci si pe cea romana. Diana, zeita vanatorii, isi revendica aceasta floare.

Cert este ca atat in Roma cat si in Grecia, trandafirul este simbolul tineretii, al vitalitatii, al iubirii, al frumusetii si al rodniciei naturii.
In functie de nuanta se poate transforma si in simbol al suferintei ori geloziei. Pe timpuri, era recunoascuta drept „floarea cererilor in casatorie" in Italia, unde se presarau petale in fata casei femeii iubite. Daca pana a doua zi nu mai erau, indragostitul era respins.

Tot in cultura romana, sarbatoarea Rosalia din Roma antica (nume provenit de la trandafir) era sarbatoarea stramosilor si avea loc in fiecare primavara. Romanii asezau pe mormintele consortilor trandafiri zdrobiti, simbol al inimilor indurerate. Prin traditie, mormintele stramosilor erau presarate cu petale de trandafiri, coroane de trandafiri roz erau atarnate de cruci, trandafirul fiind simbolul regenerarii. Sarbatoarea Rosalia a fost preluata in crestinism sub numele de Rusalii.

La romani, povestile spun ca trandafirul a fost creat de Dumnezeu, iar spinii de diavol. La crestini, trandafirul este un simbol al patimilor lui Iisus, semnificand martiriul. Fecioara Maria este cunoscuta drept Rosa Mystica, la catolici, multi sfinti purtand pe cap cununi de trandafiri, la fel ca si statuile care sunt impodobite in acelasi mod in zile de sarbatoare.

Indiferent de legende si mituri, cert este ca trandafirul poate fi declarat cea mai iubita floare.

Comentarii

Lasa un comentariu