Martisorul. Veselie Si Sanatate. Cinste. Iubire Si Curatie De Suflet. Atelierul de Daruri.

In: Root Pe: Comentarii: 0

George Cosbuc scria despre martisor: „Scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet…Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca.”

In Atelierul de Daruri sarbatorim venirea primaverii si celebram traditiile specifice romanesti. Martisorul daruit de barbati in ziua de 1 Martie doamnelor si domnisoarelor apropiate se considera ca este aducator de fericire si noroc. Amintim ca in Bucovina, insa, cei care primesc martisoarele sunt barbatii.

Indiferent pentru cine vrei transmiti un gand de sanatate, cinste, iubire acceseaza Colectia de Martisor de la urmatorul link:CADOURI MARTISOR

Rosu si Alb. Impletirea inseparabila a femininului si masculinului.

Primele marturii ale existentei martisorului in spatiul romanesc sunt mai vechi de 8.000 de ani.  Primele martisoare gasite erau pietre mici de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, care se pare ca se purtau la gat. Culoarea rosie semnifica focul, sangele si soarele si era atribuita femeii, respectiv vietii. Culoarea alba semnifica albul norilor si limpezimea apelor era asociat cu intelepciunea masculina. Snurul martisorului semnifica tocmai impletirea inseparabila a celor doua principii, feminin si masculin. Albul si rosul s-au impletit armonios in Colectia speciala de cadouri de martisor realizata de Atelierul de Daruri.

Martie. Martius. Martisor. Matronalia. Forme. Simboluri. Istorie

Martisor sau numele popular al lunii martie,  este de origine latina, Martius. Conform vechiului calendar roman, 1 martie era prima zi din an, in care se celebra Matronalia, zi in care aveau  loc serbarile lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si agriculturii, ocrotitor al campului si turmelor.

La vechii traci, aceleasi atribute le avea zeul Marsyas Silen, inventatorul fluierului, al carui cult este legat de glia materna si de vegetatie. Acestui zeu ii erau inchinate sarbatorile primaverii si ale fecunditatii naturii.

Se pare ca sarbatoarea romana a matronaliilor s-a suprapus in spatiul romanesc peste echivalentul local al acesteia, Baba Dochia, personaj traditional care isi are originea in vechiul cult al Marii Mame.

Martisoare cu livrare gratuita in Galati si la comenzi mai mari de 290 lei in tara.

Simbol matricial feminin, banul gaurit din argint, metal lunar, asemenea pietrei plate cu o gaura la mijloc, este pus in legatura cu martisorul,  desi semnificatiile ancestrale sunt incerte.

Azi, martisorul apare in forme ornamentale: floare, fluture, buburuza, frunze, specifice constelaţiei simbolurilor feminine si marcheaza ascendenţa principiului feminin vizibila in toate manifestarile calendaristice ale inceputului de primavara. 

Cadorile de pe Atelierul de Daruri din Colectia de Bijuterii din argint reinventeaza forma banilor gauriti si al pietrelor plate. Cadourile bijuterii din Atelierul de Daruri sunt din argint 925 si au certificat de conformitate. Afla mai multe accesand urmatorul link: COLIER FEMEI         COLIER BARBATI

Iti oferim gratuit livrare pentru comenzi de bijuterii mai mari de 290 lei si pentru orice comanda de flori in mun. Galati pe care o faci pe website-ul nostru https://atelieruldedaruri.ro

Comentarii

Lasa un comentariu